Stanovništvo

Search
Close this search box.

Velika poslovna delegacija Malezije potvrdila dolazak na 11. Sarajevo Business Forum

Kao i prethodnih godina, i ovogodišnji Sarajevo Business Forum ugostit će veliku poslovnu delegaciju, kao i istaknuta politička i poslovna imena iz Malezije. Jedan od glavnih govornika biće TYT Tun Seri Setia Mohad Ali bin Rustam, guverner države Melaka. Inače, Tun Seri Setia Mohd Aliju biće ovo treći dolazak na Sarajevo Business Forumu, nakon što je prethodno prisustvovao kao premijer vlade države Melaka i senator malezijskog Senata.

Osim guvernera, delegaciju iz Melake će činiti i YAB Datuk Seri Utama Sulaiman bin Md Ali, premijer države Melaka, YB Datuk Seri Ab Rauf bin Yusoh, viši državni ministar za industriju, investicije i razvoj preduzetništva, YB Datuk Zaidi bin Johari, državni sekretar, te direktori i šefovi odjela.

Ovogodišnjem Sarajevo Business Forumu prisustvovat će i zamjenik ministra finansija Malezije, YB Dato Indira Mohd Shahar Abdullah koji će u glavni grad BiH stići sa delegacijom od 20 privrednika iz različitih vladinih agencija uključujući: Human Life Advancement Foundation, malezijsko franšizno udruženje, Islamski turistički centar, MyCretaive Ventures, itd. Poslovni razgovori i susreti sa malezijskim privrednicima regionalnim poduzetnicima bit će dostupni drugog dana SBF-a, 12. maja, u posebno izgrađenom malezijskom paviljonu u hotelu Hills na Ilidži.

Učešće na panel sesijama 11. SBF-a uzet će i poslovni i politički lideri iz  Malezije, između ostalih: YAM Tunku Zain Al-‘Abidin ibni Tuanku Muhriz, osnivač i predsjednik Instituta za demokratiju i ekonomska pitanja (IDEAS), YB Dato Seri Zambry bin Abdul Kadir, bivši premijer države Peraka i predsjednika Korporacije malezijskih aerodroma, YB Datuk Seri Mohd Redzuan Md Yusof, bivši ministar preduzetništva i predsjednik Boustead Holdinga, YBhg Dato Mohd Razip Hassan, generalni direktor Islamskog turističkog centra koji djeluje u okviru Ministarstva turizma Malezije, YBhg Datuk Ahmad Nazim Abdul Rahman, član Komisije za energetiku  iz Ministarstva energetike, zelene tehnologije i vode Malezije i mnogi drugi.

Poseban naglasak tokom boravka malezijske delegacije bit će na uspostavljanju i povezivanju turističke industrije u BiH. Naime, Malezijci su izrazili veliki interes za dolazak njihovih turista u BiH.  Ključni ljudi iz Malezije uzet će značajno učešće na panelu  o turizmu, koji  SBF ove godine priprema u saradnji sa USAID Turizam Projektom u BiH. Cilj panela je odgovoriti na pitanja i dati smjernice na koji način BiH može postati svjetski atraktivna turistička destinacija. Bit će ovo nastavak aktivnosti koje su i započete na prethodnim Sarajevo Business Forumima na dovođenju malezijskih turista u BiH. Inače, prema nezvaničnim podacima, broj malezijskih turista u posljednje tri godine, do pojave pandemije korone,  konstantno je rastao i u 2019. godini dostigao broj od 100 hiljada turista.

Online registracija učesnika je dostupna putem web stranice www.sarajevobusinessforum.com

Ostale novosti

O nama

Bosna Bank International d.d. Sarajevo

Novosti

Budite u toku s novostima iz BBI banke

Lokacije

Pronađite najbližu poslovnicu

Kontakt

Sve informacije na jednom mjestu

GPI

Provjerite status deviznih transakcija

O nama

Bosna Bank International d.d. Sarajevo

Novosti

Budite u toku s novostima iz BBI banke

Lokacije

Pronađite najbližu poslovnicu

Kontakt

Sve informacije na jednom mjestu

GPI

Provjerite status deviznih transakcija

logo-bijeli-01

mBBI mobilno bankarstvo