O nama | Bosna Bank International

Bosna Bank International (BBI)

Bosna Bank International (BBI) d.d. Sarajevo svojim klijentima fizičkim i pravnim licima pruža sve vrste bankarskih usluga. Naše poslovanje temeljimo na etičkim principima, partnerskim odnosima i pravednosti. Mi smo pouzdan partner koji svojim klijentima pruža vrhunski kvalitet usluge.

Bosna Bank International je prva banka u BiH i regionu koja posluje u skladu s islamskim finansijskim principima. Osnovana je 19. oktobra 2000. godine, sa sjedištem u Sarajevu. Orjentisani smo razvoju Bosne i Hercegovine i cjelokupan profit investiramo u BiH.

Usklađenost poslovanja sa islamskim principima garantuje Šerijatski odbor BBI banke u kojem se nalaze renomirani domaći i svjetski stručnjaci iz oblasti šerijatskog prava.

Osnivači BBI banke su Islamic Development Bank (IDB) sa dioničkim udjelom od 45,46%, Dubai Islamic Bank sa osnivačkim udjelom od 27,27% i Abu Dhabi Islamic Bank sa osnivačkim udjelom od 27,27%.

IDB koja je u vlasništvu 57 zemalja članica Organizacije islamske kooperacije (OIC) i koja je najveći vlasnik BBI banke, od strane vodećih svjetskih rejting agencija već 13 godina zaredom ocijenjena je sa AAA (triple A). To je ocjena koja se dodjeljuje samo najboljim i najsigurnijim finansijskim institucijama. U zadnjih deset godina BBI banka bilježi prosječni godišnji rast od 19,3 posto i spada u red najbrže rastućih banaka u BiH. Aktiva banke je sa 144 miliona KM od 2006. godine povećana na milijardu KM krajem 2018. godine.

BBI ima 37 poslovnih jedinica širom BiH i sa 152 ATM uređaja u okviru BH mreže, od toga 60 su BBI, treća je banka po broju bankomata u FBiH.

Od 2010. godine BBI banka i njeno posebno odjeljenje BBI VIP biznis klub organiziraju Sarajevo Business Forum, međunarodnu investicijsku konferenciju koja je za deset godina održavanja stekla svjetsku reputaciju i postavila BiH i region na investicijsku mapu svijeta.