Stanovništvo

Search
Close this search box.

BBI banka i Unija participacijskih banka Turske potpisale memorandum o razvoju islamskog bankarstva

Unija participacijskih banaka Turske (TKBB) potpisala je Memorandum o razumijevanju s Bosna Bank International (BBI) d.d. Sarajevo za razvoj participacijskog (islamskog) bankarstva. Memorandumom je dogovorena saradnja na jačanju privrednih odnosa dvije zemlje kao i razmjena informacija i zajednička organizacija događaja od važnosti za unapređenje i razvoj islamskog bankarstva.

Bosna Bank International (BBI) i Unija participacijskih banka Turske (TKBB) potpisale su u Sarajevu Memorandum o razumijevanju koji ima za cilj razvoj participativnog (islamskog) bankarstva. Memorandum je potpisan u prostorijama BBI banke u BiH u okviru 11. Sarajevo Business Foruma (SBF), održanog 11. i 12. maja. Ovim sporazumom je dogovorena saradnja u oblasti promocije participacijskog (islamskog) bankarstva dvije institucije na svjetskim finansijskim tržištima, te organizacija događaja i različitih aktivnosti u obje zemlje.

Memorandum o razumijevanju potpisali su v.d. generalni sekretar TKBB-a İsmail Vural i predsjednik Uprave BBI banke Alek Bakalović.

Predsjednik Uprave BBI banke Alek Bakalović istakao je da je BBI d.d. Sarajevo jedina banka u BiH koja posluje u skladu s islamskim principima i dodao: „Jedan od ciljeva Sarajevo Business Foruma, čiji je organizator BBI banka u saradnji sa našim dioničarima – Islamskom razvojnom bankom (IsDB), Dubai islamskom bankom i Abu Dhabi islamskom bankom, jeste i jačanje saradnje sa participacijskim bankama u svijetu. U tom kontekstu potpisali smo Memorandum o razumijevanju s TKBB-om kako bismo unaprijedili našu saradnju i podigli je na viši nivo. Održali smo niz sastanaka sa rukovodećim ljudima participacijskih banka i u narednom periodu očekujemo napredak na polju razvoja islamskih finansija, unapređenje trgovinske saradnje i razmijene informacija između participacijskih (islamskih) banaka iz cijelog svijeta”, kazao je Bakalović.

Govoreći na ceremoniji potpisivanja, İsmail Vural se prisjetio prvog sastanka s predstavnicima BBI banke 2019. godine, kao i sastanka održanog u Istanbulu prošlog mjeseca, rekavši: „Došli smo na Sarajevo Business Forum da podržimo BBI i državu BiH. Potpisani protokol s BBI uključuje edukaciju i unapređenje znanja zaposlenika, razmjenu informacija i razvoj participativnog bankarstva. Sastali smo se s rukovodstvom BBI bnake kao bismo dali naš doprinos Sarajevo Business Forumu, ali i izrazili našu podršku za razvoj jedine participacijske banke u BiH“.

Navodeći da Turska uvijek pridaje posebnu važnost BiH zbog jakih historijskih veza, Vural je dodao: „Našu saradnju ne doživljavamo samo kao ekonomski doprinos. Oduvijek smo imali dugogodišnju vezu s ovom regijom. Odnosi BBI s našim participacijskim bankama, kao i sa Sarajevo Business Forumom i dalje će se razvijati, a dobre privredne veze između dviju zemalja bit će dodatno osnažene.”

Ostale novosti

O nama

Bosna Bank International d.d. Sarajevo

Novosti

Budite u toku s novostima iz BBI banke

Lokacije

Pronađite najbližu poslovnicu

Kontakt

Sve informacije na jednom mjestu

GPI

Provjerite status deviznih transakcija

O nama

Bosna Bank International d.d. Sarajevo

Novosti

Budite u toku s novostima iz BBI banke

Lokacije

Pronađite najbližu poslovnicu

Kontakt

Sve informacije na jednom mjestu

GPI

Provjerite status deviznih transakcija

logo-bijeli-01

mBBI mobilno bankarstvo