SHF: Halal industrija ima velike potencijale za razvoj | Bosna Bank International
e-usluge Finansiranja Štednja Računi/Kartice Islamsko bankarstvo Apliciraj Podrška

SHF: Halal industrija ima velike potencijale za razvoj

28.09.2018.

Tokom “Info dana halal industrije” održanog drugog dana međunarodnog sajma halal industrije Sarajevo Halal Sajam (SHF) 2018, učesnici panela su ukazali na prednosti koje kompanijama donosi posjedovanje halal certifikata kako bi učvrstili poziciju na dinamičnom halal tržištu, koje bilježi značajne trendove rasta i pruža velike potencijale za razvoj.

Predsjednik Privredne/Gospodarske komore FBiH Mirsad Jašarspahić istaknuo je da je ova institucija otvorena svim kompanijama iz oblasti halal poslovanja.

“Privredna komora FBiH teži biti centar za sve kompanije iz halal industrije”, rekao je Jašarspahić. 
Pri P/G KFBiH od 2015. godine djeluje i Udruženje halal industrije, novoimenovani predsjednik ovog Udruženja Vedad Halilović istaknuo je da je cilj zajedničkim naporima pospješiti rad članica i učiniti njihovo djelovanje koherentnijim. 

Sekretar Udruženja halal industrije Emir Pašić predstavio je članice Udruženja te govorio o privilegijama koje one imaju od članstva. 

“Naši ciljevi su biti potpora ostvarenju ciljeva članica koje posluju na halal principima kako bi se ostvarili kao lideri u halal industriji”, rekao je Pašić.

Zafarjon Khotamov, specijalni savjetnik za operacije Grupacije Islamske razvojne banke iz Saudijske Arabije govorio je o izazovima u halal industriji i inovativnim načinima kako podstaknuti rast ovog tržišta. 

“Halal tržište vrijedi 2,3 triliona dolara, a naša procjena  je da će ubrzo ostvariti rast od tri triliona dolara. Kompanije vide veliki potencijal i benefite od prisustva na ovom tržištu, što se odnosi kako male, tako i velike kompanije”, rekao je Khotamov, ističući važnost dobro osmišljenog strateškog pristupa halal tržištu. 

Damir Alihodžić, direktor Agencije za certificiranje halal kvaliteta BiH podsjetio je na važnost pouzdanog sistema za certificiranje halal proizvoda, što je bit poslovanja Agencije.

“Broj certificiranih halal kompanija raste 20 posto svake godine”, rekao je Alihodžić.

O važnosti halala u finansijskom sektoru govorila je Aida Hadžić, iz BBI Banke. 

“Banke koje posluju na islamskim principima otpornije su na rizike, što se najbolje pokazalo nakon globalne finansijske krize 2008. godine”, rekla je Hadžić, posebno ističući izazove koje BBI Banka uspješno prevazilazi od 2000. godine od kada je prisutna u našoj zemlji, kao jedina banka koja posluje u skladu s islamskim principima. 

“Izazove poput neadekvatne zakonske regulative za islamsko bankarstvo u BBI Banci prevazilazimo prvenstveno putem edukacije javnog mnijenja o prednostima islamskog bankarstva”, dodala je Hadžić.

Novi član Udruženja halal industrije pri P/GKFBiH, odnedavno je i Veterinarski fakultet u Sarajevu.

“Pogrešna je percepcija da se pojam halala vezuje samo za prehrambene proizvode. Halal ima mnogo širi smisao”, naznačio je dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu Nihad Fejzić. 

SHF 2018 organiziraju Bosna Bank International (BBI) u saradnji sa Islamskom zajednicom u BiH i  Islamskom razvojnom bankom (IsDB) okupio je učesnike iz više od 40 zemalja, te oko 100 izlagača iz cijelog svijeta.  

Tokom tri dana trajanja SHF 2018 bit će omogućeni susreti regionalnih proizvođača halal proizvoda i pružalaca halal usluga iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Makedonije i Albanije sa velikim kupcima i distributerima iz Evropske unije, Saudijske Arabije, Turske, Malezije, Bahreina, Libije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.