SHF 2018: Halal hrana je zdrava hrana | Bosna Bank International
e-usluge Finansiranja Štednja Računi i kartice Podrška Islamsko bankarstvo Apliciraj

SHF 2018: Halal hrana je zdrava hrana

27.09.2018.

Halal hrana je zdrava hrana, a halal certifikat donosi višestruke koristi kako za potrošače, tako i proizvođače. Halal je znak povjerenja za potrošače, a za proizvođače alat koji im omogućava širenje tržišta i veću zaposlenost, što utiče pozitivno na čitvavu ekonomiju, zaključak je Panela “Kvalitet halal hrane i zdravlje potrošača”, koji je održan u okviru Sarajevo Halal Sajma (SHF) 2018 koji je danas svečano otvoren u Sarajevu.

Moderator ovog Panela bio je prof.dr. Nihad Fejzić, dekan Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

“U BiH postoje institucije koje djeluju zajednički kako bi na bh. tržište bili plasirani zdravstveno ispravni proizvodi. Halal certifikat ima važnu ulogu za stanovništvo u BiH, a tim proizvodima daje dodatnu vrijednost”, rekao je Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane BiH.

Khairil Ismahafiz Bin Muhadzir, komercijalni direktor malezijske kompanije Dagang Halal istaknuo je da se u Maleziji proizvodi provjeravaju po principu “od farme do stola”, što znači da kompletan proces uključujući uzgoj životinja, prerada i plasiranje na tržište mora biti u skladu sa halal standardima te dodao da proizvod sa halal certifikatom, označava bezbjedan proizvod kojem ljudi vjeruju.

“Proizvod sa halal certifikatom zdrav proizvod koji kod kupaca gradi povjerenje. Ukoliko potrošači vjeruju da je određeni proizvod zdravstveno ispravan i siguran, više kupuju taj proizvod, a za kompanije to znači više profita”, naglasila je Zurainah Musa, direktorica Berjaya Corporation.

Umjerenost u  konzumiranju hrane je od posebnog značaja za zdravlje čovjeka, o čemu je govorio Midhat Jašić, profesor na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Profesor Jašić se osvrnuo na bolesti uzrokovane pretilošću poput povišenog krvnog pritiska i dijabetesa.

Amira Brkić, menadžerica odjela za kvalitet  AS Group/Solana iz Tuzle je istaknula da AS grupacija proizvodi 4.500 proizvoda, a njih 900 posjeduje halal certifikat.

“Puno je lakše zadovoljiti zahtjeve halal standrda ukoliko od početka birate sirovine koje su bezbjedne i halal sigurne”, dodala je Brkić.

 Almir Toroman, profesor sa Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, naglasio je značaj halal certifikata za lakši pristup tržištima arapskih zemalja.

“Halal standard sam po sebi obuhvata i druge standarde kao što je IFS standard, koji omogućava pristup tržištima zapadnih zemalja”, kazao je Toroman.

Ayla Arslan, profesorica Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS), objasnila je kako putem metoda molekularne biologije možemo otkriti da li je hrana koju jedemo zatista sigurna, jer su nerijetke situacije prevara s hranom, gdje na deklaracijama uopće ne pišu svi sastojci.

Ahmad Dzuhri, direktor The Malasyia International Halal Showcase (MIHAS) i Amer Bukvić, direktor BBI Banke potpisali su danas Memorandum o razumijevanju, uzajamnoj saradnji i promociji između SHF i MIHAS.

Također, na kraju prvog dana SHF 2018 održani su B2B sastanci bosanskohercegovačkih i malezijskih privrednika  tokom kojih je razgovarano o mogućnostima uspostave poslovne saradnje u narednom periodu.

SHF 2018 organiziraju Bosna Bank International (BBI) u saradnji sa Islamskom zajednicom u BiH i  Islamskom razvojnom bankom (IsDB) okupio je učesnike iz više od 40 zemalja te više od 100 izlagača iz cijelog svijeta. 

Tokom tri dana trajanja SHF 2018 bit će omogućeni susreti regionalnih proizvođača halal proizvoda i pružalaca halal usluga iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Makedonije i Albanije sa velikim kupcima i distributerima iz Evropske unije, Saudijske Arabije, Turske i Malezije, Bahreina, Libije, Ujedinjenih Arapskih Emirata.