Direktor BBI banke na ISTAMEA konferenciji u Istanbulu | Bosna Bank International
e-usluge Finansiranja Štednja Računi i kartice Podrška Islamsko bankarstvo Apliciraj

Direktor BBI banke na ISTAMEA konferenciji u Istanbulu

12.09.2017.

U organizaciji Khazanah Nasional Berhad, malezijskog državnog investicijskog fonda, u Istanbulu i Ammanu organizirana je ISTAMEA (Istanbul -Turska, Bliski istok i Afrika) konferencija o mogućnostima saradnje ovih regija u oblasti ekonomije, investicija, politike, inovacija i tehnologije, umjetnosti i kulture. 

Četverodnevna konferencija koja se  11. i 12. septembra ove godine održava u Istanbulu i 13. i 14. septembra u Ammanu okupila je impozantne finansijske stručnjake, bankare, korporacijske finansijere i regulatore, istaknute kreatore ekonomske politike na globalnom nivou, vodeće ljude investicijskih fondova, ključne menadžere i članove odbora iz Kuala Lumpura, Pekinga, Mumbaija, San Franciska, Istanbula i Londona. 

Jedan od govornika na konferenciji na panelu „Turska – mogućnosti saradnje sa Istočnom Evropom“ bio je Amer Bukvić, direktor BBI banke koji je prezentirao mogućnosti saradnje ovih regija sa BiH i regionom Istočne Evrope. Direktor BBI banke bio je jedini govornik s područja BiH na ovom velikom međunarodom skupu.
Govoreći o trenutnoj ekonomskoj situaciji regiona Istočne Evrope Bukvić je istakao da ekonomski pokazatelji govore kako će u narednom periodu zemlje regije imati pozitivan rast GDP-a, sa solidnim stopama rasta od 3% ili više, dok se istovremeno u Evropi očekuje rast od 1,5 posto. 

„Istočna Evropa nastavit će rasti i jačati u odnosu na Zapadnu Evropu zbog svojih komparativnih prednosti i činjenice da privredni potencijali tržišta još nisu iskorišteni. Članice EU-a iz regije imaju veću dostupnost izvorim sredstava i investicijama u regiju, a države kandidatkinje profitirat će od dostupnosti sredstava za nadogradnju infrastrukture. Saradnjom sa zemljama istočne Evrope  otvara se mogućnost za ulazak na veliko tržište EU. Također, integracijski energetski projekti iz Euroazije u EU prolaze kroz Regiju“, kazao je između ostalog Bukvić.

On je također predstavio Sarajevo Business Forum, međunarodnu investicijsku konferenciju koja je jedna od vodećih platformi za investiranje i umrežavanje u regionu Istočne Evrope.