Banke u BiH donirale sredstva za nabavku respiratora | Bosna Bank International
E-servisi Finansiranja Štednja Računi i kartice Podrška Islamsko bankarstvo Apliciraj

Banke u BiH donirale sredstva za nabavku respiratora

26.03.2020.

Komercijalne banke u Bosni i Hercegovini posredstvom Udruženja banaka BIH (UBBiH), a s ciljem podrške zdravstvenom sektoru u Bosni i Hercegovini, finansirale su nabavku tri respiratora, testova za koronavirus, te zaštitne opreme za potrebe Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo, Univerzitetskog kliničkog centra RS Banja Luka, te Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru.

“Bankarski sektor je u ovim izazovnim vremenima odlučio djelovati ujedinjeno i usmjeriti podršku u zdravstveni sektor. Znamo da bolnice imaju mali broj respiratora, a oni su ključni za adekvatno zbrinjavanje pacijenata u teškom zdravstvenom stanju. Stoga, od doniranih sredstava će svaki klinički centar izvršiti nabavku najsavremenijih stacionarnih respiratora i određenu količinu zaštitnih sredstava za medicinsko osoblje. Mi im samo možemo zahvaliti za angažman i doprinos koji daju kroz svoj plemeniti poziv, čuvajući živote i zdravlje svih nas”,  istaknuo je Berislav Kutle iz Udruženja banaka BiH.

Vjeruje da je to prva u nizu aktivnosti, koje će banke realizovati s ciljem podrške građanima, klijentima i njihovim porodicama. Najavio je da se već razmatraju dodatne aktivnosti, kojima će banke podržati lokalnu zajednicu, saopćeno je iz  Udruženja banaka BiH.