BBI banka u saradnji sa Islamskom razvojnom bankom: Stipendije za najbolje učenike za studij na prestižnim svjetskim univerzitetima | Bosna Bank International
Online servisi Finansiranja Štednja Računi Kartice Podrška Islamsko bankarstvo

BBI banka u saradnji sa Islamskom razvojnom bankom: Stipendije za najbolje učenike za studij na prestižnim svjetskim univerzitetima

15.12.2017.

Amer Bukvić, direktor BBI banke uručio je danas ugovore o stipendijama najboljim učenicima iz BiH za studij na prestižnim svjetskim univerzitetima. Riječ je o programu koji BBI banka realizira u saradnji sa Islamskom razvojnom bankom (IDB). U izboru za dobitnike stipendija i nastavak edukacije na vodećim univerzitetskim centrima učestvovali su učenici iz 58 zemalja svijeta, a najbolji među njima dobili su stipendije koje će pokriti troškove školovanja i boravka u inozemstvu. Pravo učešća imali su učenici/studenti za studije iz grupacije medicinskih, tehničkih, prirodno-matematičkih i biotehničkih nauka. 

„U poslovnom svijetu samo je znanje kapital koji se ne može izgubiti. Ulaganje u obrazovanje i edukaciju investicija je koja dugoročno daje profit. Razumijevajući važnost stalnog usavršavanja i napredovanja BBI banka kao društveno odgovorna institucija od svog osnivanja na različite načine pomaže obrazovanje nadarenih učenika i studenata. Također, ovdje želim naglasiti da vjerujemo i podržavamo sistem meritokratije, stoga smo odlučili podržati najbolje učenike i dati im priliku da dobiju znanja na najboljim svjetskim univerzitetima i kako bi ta znanja primjenili sutra za rast i razvoj BiH“, izjavio je Amer Bukvić. 

Amina Mehić iz Gračanice, buduća je studentica medicine na „Istanbul Universitesi“ izrazila je zahvalnost BBI banci na ovakvoj prilici. Šejla Karup iz Sarajeva, također, će studirati medicinu na „Istanbul Universitesi“.

„Ovo je životna prilika i jako sam zahvalna BBI banci i Islamskoj razvojnoj banci na mogućnosti da obrazovanje nastavim na ovom prestižnom univerzitetu“, kaže Šejla.

Nova znanja iz informatičkih tehnologija Irma Malanović iz Prozora učit će na „Anadolu Universitesi“ u Eskişehiru i odlazak na studij vidi kao veliku priliku za daljnji uspjeh u životu.

Budući ljekari koji su  izabrani u konkurenciji učenika iz 58 zemalja su i Husejn Tanović i Elma Bijelonja iz Sarajeva, inače dobitnici priznanja „Ponos škole“ u Prvoj bošnjačkoj gimnaziji u Sarajevu.

Adla Povlakić iz Sarajeva, studentica mašinskog fakulteta, veoma je sretna i ponosna da je dobitnica stipendije.

„S obzirom da je program internacionalni veoma sam ponosna na činjenicu da sam izabrana u tako velikoj konkurenciji učenika. Nastojat ću da ukazano povjerenje opravdam“, kaže Adla.

Adna Ibrahimović iz Tešnja, za svoj budući poziv odabrala je prehrambene tehnologije i ističe zadovoljstvo da je upravo ona izabrana da bude dobitnik međunarodne stipendije.