Bankarski sektor BiH je stabilan i likvidan | Bosna Bank International
E-servisi Finansiranja Štednja Računi i kartice Podrška Islamsko bankarstvo Apliciraj

Bankarski sektor BiH je stabilan i likvidan

17.03.2020.

Bankarski sektor u BiH je stabilan i potpuno likvidan, a banke aktivno rade na definisanju različitih modaliteta dostupnosti svih bankarskih usluga svim klijentima, bez obzira na epidemiološku situaciju.

U kontekstu aktuelne situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, Udruženje banaka Bosne i Hercegovine informiše građane da kontinuitet pružanja usluga od strane banaka i likvidnost sektora nisu upitni, te da banke imaju kapacitete i spremnost da se nadalje aktivno prilagođavaju.

“Udruženje banaka u stalnom je kontaktu i usko sarađuje sa nadležnim regulatorima s ciljem što efikasnijeg prevazilaženja postojeće situacije. Također, u cilju opće zdravstvene zaštite, podsjećamo klijente na preporuku da maksimiziraju intenzitet korištenja digitalnih servisa banaka te da poslovnice posjećuju ukoliko je to zaista neophodno. Prilikom posjeta poslovnicama bit će neophodno da klijenti ispoštuju preventivne mjere kako bi zaštitili sebe i zaposlenike banaka. Treba imati na umu i da korištenje kartica minimizira kontakt s novcem koji može biti prenosnik zaraze”, izjavio je Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka Bosne i Hercegovine.